De kracht van rauwe cacao

'Waar het hart van vol is, loopt de mond van over' zegt een gezegde. Deze uitdrukking vind ik passend om een ode te brengen aan een krachtig plantmedicijn of in moderne literatuur ook wel 'superfood' genoemd: de rauwe cacao.De laatste jaren groeide mijn interesse in geneeskrachtige kruiden en planten. Zo heb ik een tijd mij ingelezen in de werking van oa. cannabinoïden (gekend als THC en CBD in de cannabisplant). Cannabinoïden zijn belangrijk in een soepele overdracht van prikkels in ons lichaam. Een prikkel bv. een pijnprikkel die te sterk aan het lichaam wordt doorgegeven kan geremd worden door cannabinoïden. Ook in rauwe cacao bevindt zich een cannabinoïde, anandamide.Deze wordt de 'bliss molecule' of 'gelukzaligheidsmolecule' genoemd.. Kortom, een heel belangrijke eigenschap van rauwe cacao is dat deze een echte 'hart-opener' is. Wat wordt hiermee bedoeld hoor ik jou denken.Wel, rauwe cacao heeft de kracht om ons te helpen dichter bij ons hart te komen, bij wat we écht verlangen, bij het durven uiten van onze gevoelens en verlangens naar de andere toe. Rauwe cacao wordt reeds eeuwenlang gebruikt in rituelen en als geneeskrachtige plant in Meso-Amerika (Maya's en Azteken) en Zuid-Amerika. Zij zagen deze plant al als heilig en vereerden deze. Een diepe dankbaarheid aan deze inheemse volkeren is op zijn plaats ! Bij de Maya's werd Ixcacau (ook bekend als Ixcacao of Ix Cacao) als Maya-godin geassocieerd met cacao. In de Maya-mythologie wordt ze vaak afgebeeld als een jonge vrouw of een slang, en werd Zij beschouwd als de beschermgodin van de cacaoteelt, -verwerking en -consumptie. Als de godin van de chocolade werd Ixcacau door de Maya's vereerd als een symbool van vruchtbaarheid, overvloed en voeding. Cacao werd beschouwd als een heilig ingrediënt en werd gebruikt in religieuze ceremonies, offers en als betaalmiddel in de Maya-samenleving. Men geloofde ook dat het genezende eigenschappen bezat en lustopwekkende eigenschappen had. Tegenwoordig wordt Ixcacau nog steeds geëerd en gevierd in sommige Maya-gemeenschappen in Meso-Amerika. Ze blijven cacao verbouwen en behouden de traditionele methoden voor het maken van chocolade, waarmee ze hulde brengen aan de godin die zo'n belangrijke rol speelde in hun culturele en culinaire erfgoed.Waarom zou je de duurdere rauwe cacao gebruiken om er een drank mee te maken of voor gebruik in cacao ceremonies?DOWNLOAD nu mijn GRATIS E-book via deze KNOP:

Lees meer »

18 januari 2022 - Eerste Volle Maan in Kreeft

Wist je dat ? 

... de duur van de diepe slaap bij volle maan 30 procent korter is? Hetzelfde Zwitsers onderzoek wees ook uit dat we doorgaans vijf minuten langer nodig hebben om in slaap te vallen, waarna we twintig minuten korter slapen dan tijdens andere nachten.

...  het gehalte van het slaaphormoon melatonine daalt en dat de slaapkwaliteit lager was rond Volle Maan?

... ook bij dieren hun gedrag kán veranderen en ook daadwerkelijk verandert door maanlicht.

Tips om heerlijk te wandelen tijdens volle maan

 • Kijk op internet voor de precieze data van de vollemanen, supermanen en de Oogstmaan. Deze veranderen ieder jaar en zijn afhankelijk van waar je woont. Schrijf ze op in je agenda.
 • Neem de bospaden of een kustpad waarop het maanlicht boven de zee je zal blijven verrukken en verbazen.
 • Als de duisternis al is gevallen, ga dan eerst twintig minuten binnen in het donker zitten, om je ogen zonder ze te vermoeien te laten wennen alvorens op pad te gaan. Kijk niet in heldere lampen van bijvoorbeeld auto’s, want dan kunnen je ogen zich moeilijker aan het donker aanpassen. Als je druk op je ogen uitoefent verloopt de omschakeling naar nachtzicht sneller, druk daarom licht met je handpalmen op je oogkassen.
 • Als je je routes zorgvuldig kiest (vermijd bijvoorbeeld afdalingen in de schaduw) kun je voortdurend op een maan beschenen pad lopen.
 • Geluid draagt ’s nachts veel verder. Luister naar de geluiden die je overdag niet hoort: roepende uilen, verre wegen, het geschuifel van nachtdieren.
 • Waar je ook bent, loop langzaam. Een maanwandeling is geen powerwalk waarbij je je stappen telt, maar een mogelijkheid om ontspannen te lopen en je te verwonderen.
 • Vollemanen in de lente lenen zich heel goed voor wandelingen langs rotspoeltjes, als het laagwater is (eb) en de beestjes in de poeltjes tot leven komen en je hun fluoriserende kleuren met een uv-lamp goed kunt zien.
 • Vergeet de koude vollemanen in de winter niet. Niets is zo verrukkelijk raadselachtig als een vollemaan omcirkeld door wolken vol ijskristallen.
 • Let op je stemming … Voel je je wilder? Minder afkerig van risico’s? Minder slaperig? Of gewoon zoals altijd? Misschien kan de wetenschap op een dag vertellen hoe dat komt.
  Bron: inpirerendleven.nl