De kracht van rauwe cacao

Gepubliceerd op 21 februari 2024 om 12:43

'Waar het hart van vol is, loopt de mond van over' zegt een gezegde. Deze uitdrukking vind ik passend om een ode te brengen aan een krachtig plantmedicijn of in moderne literatuur ook wel 'superfood' genoemd: de rauwe cacao.
De laatste jaren groeide mijn interesse in geneeskrachtige kruiden en planten. Zo heb ik een tijd mij ingelezen in de werking van oa. cannabinoïden (gekend als THC en CBD in de cannabisplant). Cannabinoïden zijn belangrijk in een soepele overdracht van prikkels in ons lichaam. Een prikkel bv. een pijnprikkel die te sterk aan het lichaam wordt doorgegeven kan geremd worden door cannabinoïden. Ook in rauwe cacao bevindt zich een cannabinoïde, anandamide.
Deze wordt de 'bliss molecule' of 'gelukzaligheidsmolecule' genoemd.. Kortom, een heel belangrijke eigenschap van rauwe cacao is dat deze een echte 'hart-opener' is. Wat wordt hiermee bedoeld hoor ik jou denken.
Wel, rauwe cacao heeft de kracht om ons te helpen dichter bij ons hart te komen, bij wat we écht verlangen, bij het durven uiten van onze gevoelens en verlangens naar de andere toe. Rauwe cacao wordt reeds eeuwenlang gebruikt in rituelen en als geneeskrachtige plant in Meso-Amerika (Maya's en Azteken) en Zuid-Amerika. Zij zagen deze plant al als heilig en vereerden deze. Een diepe dankbaarheid aan deze inheemse volkeren is op zijn plaats ! 
Bij de Maya's werd Ixcacau (ook bekend als Ixcacao of Ix Cacao) als Maya-godin geassocieerd met cacao. In de Maya-mythologie wordt ze vaak afgebeeld als een jonge vrouw of een slang, en werd Zij beschouwd als de beschermgodin van de cacaoteelt, -verwerking en -consumptie. Als de godin van de chocolade werd Ixcacau door de Maya's vereerd als een symbool van vruchtbaarheid, overvloed en voeding. Cacao werd beschouwd als een heilig ingrediënt en werd gebruikt in religieuze ceremonies, offers en als betaalmiddel in de Maya-samenleving. Men geloofde ook dat het genezende eigenschappen bezat en lustopwekkende eigenschappen had. Tegenwoordig wordt Ixcacau nog steeds geëerd en gevierd in sommige Maya-gemeenschappen in Meso-Amerika. Ze blijven cacao verbouwen en behouden de traditionele methoden voor het maken van chocolade, waarmee ze hulde brengen aan de godin die zo'n belangrijke rol speelde in hun culturele en culinaire erfgoed.
Waarom zou je de duurdere rauwe cacao gebruiken om er een drank mee te maken of voor gebruik in cacao ceremonies?
DOWNLOAD nu mijn GRATIS E-book via deze KNOP:


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.